Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
Zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Uczniowie naszej szkoły także wiedzą, że zdrowe żywienie polega na dostarczaniu organizmowi witamin potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Posiłki w szkole zawierają produkty, które dostarczają białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo wspólnie spożywają owoce i warzywa w ramach projektu „Owoce i warzywa w szkole”.
Ponieważ jesień przyniosła wiele smakowitych produktów, uczniowie poszczególnych klas brali udział w zajęciach kulinarnych, przygotowując wspaniałe dania. Dzięki takim czynnościom kształtowali umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwijali kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznając się z zasadami savoir- vivre przy stole.
Dzieci należące do oddziału przedszkolnego- Brykające Tygryski , przygotowały przepyszną sałatkę warzywną. Wykonując ten posiłek nie tylko uświadamiały sobie jak ważna jest prawidłowa dieta ale także uczyły się czynności związanych z pracą w kuchni.
Uczniowie klasy I zrobili sałatkę owocową. Kolorowe, pełne witamin pucharki stanowiły wyborny deser po obiedzie. Ponieważ zajęcia kulinarne przypadły pierwszakom do gustu, zorganizowano następne. Tym razem wykonali kompoty, tworząc klasową spiżarnię. Przetwory zostaną wykorzystane w zimie w kolejnych warsztatach związanych z przygotowywaniem żywności bez konserwantów.
Kierując się zasadą, że posiłek powinien nie tylko smakować ale i wyglądać, trzecioklasiści oraz uczniowie kl. II A tworzyli owocowo-warzywne zwierzaki-cudaki. Nauczyli się jak podać warzywa i owoce by ich wygląd nie tylko przyciągał wzrok ale również zachęcał do zjedzenia.
Ponieważ uczniowie czerpali radość ze wspólnego przygotowywania potraw na pewno nie raz sięgniemy po taką formę zajęć, pokazując że to, co jest zdrowe może też ładnie się prezentować i wyśmienicie smakować.
red. Katarzyna Wojtyczka