luty 13

Wycieczka zawodoznawcza do zakładu przetwórstwa mięsa – PPHU ,,Markam ” w Kasince Małej

IMG_056112.02.2020 uczniowie klas VIII ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Mszanie Górnej oraz ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Lubomierzu i Szkoły Podstawowej nr 2 w Lubomierzu mieli okazję uczestniczyć w wycieczce zawodoznawczej do zakładu przetwórstwa mięsa – PPHU ,,Markam ” w Kasince Małej – Andrzej, Marek Skolarus . Uczniowie mogli zapoznać się z historią zakładu mięsnego, którą w ciekawy sposób zaprezentował pan Andrzej, Marek Skolarus – właściciel. Uczniowie poznali proces produkcyjny – od wjazdu mięsa na zakład, poprzez rozbiórkę, przygotowanie wędlin, wędzenie, aż po skosztowanie gotowego wyrobu . Poznali środowisko pracy i zapoznali się z nowymi urządzeniami (nazwy niektórych z nich są nieco „ekscentryczne”: młynek koloidalny, skórowaczka, maszyna do nadziewania kiełbas, mieszadło). Wśród wielu zadanych pytań o charakter pracy, płace, awans zawodowy – pojawiło się również to zasadnicze – jaką szkołę trzeba skończyć, aby zacząć pracować, a tym samym zarabiać własne pieniądze?  To ważne pytanie często pojawia się w głowach młodych ludzi, którzy już niebawem staną przed ważną decyzją wyboru i planowania własnej ścieżki edukacyjno – zawodowej. Odpowiedzią na to pytanie jest niewątpliwie nawiązana współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami i możliwość odbywania właśnie takich wycieczek. Nauka poprzez doświadczenie to jeden z najlepszych sposobów na poznanie swoich możliwości i odkrycia drzemiących talentów.

Składamy serdeczne podziękowania panu Skolarusowi za umożliwienie przeprowadzenia wycieczki oraz pracownikom odwiedzonego zakładu za okazaną gościnność, smaczny poczęstunek i bardzo miłą atmosferę.

red. Doradca zawodowy
Jadwiga Borowiecka

Galeria zdjęć


Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 13 lutego 2020 by Natalia in category Uncategorized