Październik 17

Program „Owoce i warzywa”

Program „Owoce i warzywa w szkole” realizowano w roku szkolnym 2016/2017 w kl. 0-VI zarówno na zajęciach przedmiotowych, przedszkolnych i świetlicowych, jak i przerwach obiadowych. Codziennym działaniem promującym zdrowe odżywianie było wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców i warzyw. Uczniowie uczestniczyli także w zajęciach kulinarnych. Wykonywali sałatki, przetwory na zimę, kanapki, soki, koktajle, piekli ciasta z owocami itp. Odbyły się rozmowy i pogadanki dotyczące pochodzenia produktów rolnych.

Przeprowadzono także konkursy tematyczne z zakresu zdrowego żywienia. Uczniowie kl. V i VI wykonali prezentacje multimedialne n/t prowadzenia sadu i działalności przetwórstwa owocowego a także n/t „Odżywiam się zdrowo”. Autorzy najlepszych z nich (Paweł Baran, Aleksandra Szczepaniak i Julia Ogiela) zostali nagrodzeni, a prezentacje przedstawiono uczniom młodszych klas. Nasi podopieczni zakładali także ogródki klasowe. Uczniowie kl. I-III sadzili rzeżuchę, pietruszkę, fasolę, cebulę, pielęgnowali je a następnie spożywali podczas obiadu szkolnego. Wykonywali także gazetki z informacjami dotyczącymi zdrowego odżywiania, prace plastyczno-techniczne z piramidami zdrowego odżywiania. Przygotowywano również inscenizacje („Na straganie”) dla uczniów z oddziałów przedszkolnych

 Dzięki tym działaniom uczniowie wzbogacili wiedzę o zdrowym odżywianiu, ukształtowali nawyk spożywania warzyw i owoców oraz picia wody.