Zasady Zdrowego Żywienia
W środę 28 listopada w ramach programu dla szkół „Zasady Zdrowego Żywienia” , uczniowie kl. I oraz II przygotowywali sałatkę owocową. Przed przystąpieniem do pracy, przypomniane zostały zasady zdrowego odżywiania na podstawie materiałów edukacyjnych, „Ekipa Chrumasa gotuje- owoce i warzywa w szkole”. Dzieci dowiedziały się, dlaczego owoce są tak ważne w naszej diecie i dlaczego warto je jeść zamiast słodyczy. Po nałożeniu fartuszków, umyciu rąk i owoców, uczniowie przystąpili do obierania i krojenia produktów , które przyniosły z domów. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona. Dzieci zwracały uwagę nie tylko na walory smakowe , ale również na estetykę podania sałatki, czego dowodem była dekoracja bitą śmietaną . Po wykonaniu sałatki nadszedł czas na degustację. Wszyscy zgodzili się, że taki smaczny posiłek to doskonała alternatywa na codzienny, zdrowy posiłek.
red. Anna Babuśka