Owocowe słodkości
Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę codziennej diety każdego człowieka. Produkty te dostarczają wielu cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu składników oraz przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju niektórych chorób.
Korzystając z programu „Owoce i warzywa w szkole” dla kl. I-V, dostęp do warzyw i owoców jest codziennością. Poza tym produkty te są w sklepach powszechne przez cały rok.
Aby pokazać uczniom sposoby „zatrzymania lata w słoikach”, trzecioklasiści w październiku stworzyli klasową spiżarnię. Znalazły się w niej wykonane podczas zajęć wraz z wychowawcą przetwory owocowe. Były to głównie kompoty z jabłek, gruszek i śliwek, które dzieci przygotowywały z wielką starannością i zaangażowaniem. W połowie lutego, w związku ze szczególną okazją-zabawą karnawałową, nadszedł czas na wypróbowanie owocowych przetworów. Tym razem uczniowie trzeciej klasy upiekli ciasto owocowe, które nie tylko wyszło wyśmienicie ale i wszystkim smakowało. Z soku po owocach zrobili kompot, by ugasić pragnienie podczas tańców.
Uczniowie byli zadowoleni ze zdobycia kolejnych umiejętności kulinarnych. Mieli wiele frajdy podczas przygotowywania owocowych słodkości, a ponieważ bardzo lubią tego typu zajęcia, na wiosnę zaplanowaliśmy kolejne…
red. Katarzyna Wojtyczka